Městská knihovna Králíky

NOC S ANDERSENEM 4. DUBNA 2014

Děti v Králíkách strávily Noc s Andersenem

a klaunskými nosy Konta Bariéry

A jak to všechno bylo?

Děti si odložily své „saky paky“ v šatně a po 19. hodině jsme zahájili letošní v pořadí už jedenáctou Noc s Andersenem v Městské knihovně Králíky.

Po přivítání jsme se rozehřáli společnou hrou, aby se seznámily všechny děti, které se třeba znají jenom

od vidění ze školy. Jako rekvizita nám posloužila velká hrací kostka. Každý účastník se představil jménem, hodil kostkou a podle toho, jaké číslo mu padlo, odpovídal na otázku pod příslušným číslem napsanou na tabuli. 
Na co se dnes večer a v noci nejvíc těšíš?  Jaké knížky nejraději čteš?  Co děláš rád ve svém volném čase?  O čem by tě bavilo soutěžit v nové čtenářské soutěži?  Jakou knížku teď právě čteš?  Máš nějakou oblíbenou postavu z knížky, ve kterou by ses chtěl proměnit?
V první části večera se děti rozdělily do dvou skupin, první odešla do přízemí, kde na ně čekalo plnění nejrůznějších úkolů, druhá si šla popovídat o světoznámé knize Robinson Crusoe a k tomu plnit různé úkoly. Pobavili jsme se potom společně i u čtení lístečků, na které si anonymně napsaly, jakých pět věcí by si vzaly na pustý ostrov a kterého člověka nebo zvíře by si tam s sebou vzaly. Vymýšlely taky texty do bublin komiksového Robinsona vytvořeného speciálně pro tento účel. Povídaly si o tom, jak přežít v nejrůznějších těžkých situacích v přírodě, a došla řeč i na docela vážné hovory – proč je nebaví třeba dějepis, děti zcela upřímně hodnotily učitele, kteří podle jejich názoru mnohdy nemají autoritu apod. Bylo to velmi zajímavé povídání.
V přízemí budovy knihovny se děti rozdělily do čtyř malých skupinek a vyrazily plnit úkoly na stanoviště s příznačnými názvy:
Děsivý dějepis: Tady děti např. měly za úkoly vyluštit text psaný hlaholicí, určovat stavební slohy významných staveb na obrázcích, v křížovce jim vyšlo jméno té, která zavinila to, že musí každý den chodit do školy, Marie Terezie. Na dalším stanovišti je čekaly děsivé vynálezy: například: psí chronometr. V knížkách si vyhledávaly další vynálezy a přečetly si o nich spoustu zajímavostí, které je hodně pobavily. Knihovnice připravily i výstavku vynálezů seriózních vynálezů – gramofon, psací stroj, telefon, žárovka, a děti přiřazovaly jméno vynálezce k předmětu, které podle jejich názoru vynalezl.  Aby to nebylo tak snadné, učily se i Morseovu abecedu a luštily text morseovkou napsaný.
Děsivá příroda: Průvodcem na tomto stanovišti byla kapitolka o botanice z knihy anglického spisovatele Edwarda Leara Velká kniha nesmyslů. Děti měly za úkol přiřadit k obrázkům zvláštních rostlin, které opravdu rostou jenom v této knize.
Děsivý zeměpis: Děti si sestavovaly šatník vhodný pro pobyt v poušti a vybíraly vhodný dopravní prostředek, vyprávěly si o odvážných dobyvatelích osmitisícovek a spřádaly plány, že i ony by mohly jednou být  odvážnými horolezci.
V další části večera se role obou skupin vyměnily.
Úplně nakonec je čekal docela „hustý“ úkol – každá skupinka si totiž přinesla s sebou tajnou obálku a bylo na nich, aby úkol společnými silami splnily. Výsledkem bylo, že si složily krásný obrázek paní malířky, která používá při své tvorbě výhradně pastelek, paní Marie Brožové. s názvem DŮM KNIHY, na jehož zadní straně bylo dokonce osobní věnování paní malířky právě králickým dětem: „Dětem v Králíkách bránu otevřenou do světa knižní fantazie!“, které jsem získala při pražské návštěvě akcí k Březnu měsíci čtenářů.
Aby se děti něco nového naučily i prakticky, naplánovali jsme pro ně dvě zajímavé činnosti. Menší děti zamířily na první stanoviště v prvním patře, kde se usídlili akvaristé  Mgr. Michal Kos a Stanislav Vacek. Děti s nimi od úplného začátku začaly stavět akvárium a byla to nádhera sledovat kluky i holky, jak je to zaujalo a jak byli šikovní. Akvárium si můžeme v knihovně týden nechat a když se rozhodneme, může se stát trvalým doplňkem našeho dětského oddělení. Jen jenom jestli zvládneme krmení! 
Přízemí knihovny se změnilo ve fotoateliér Aloise Fotiče, což je umělecké jméno Mgr. Miroslava Berana, který je v Králíkách známá „firma“. Fotografuje při nejrůznějších příležitostech v převleku za fotografa ze starých dob, ale moderní technikou. Dětem odhaloval taje fotografického umění, mohly probírat s profíkem všechno, co je zajímá. Zahrály si na fotoreportéry časopisu National Geographic, vyrobily si novinářské průkazy se zvučnými jmény např. Chantal Boa z Parispress, France – samozřejmě včetně ateliérové fotografie, kterou hned na místě pan fotograf vytiskl. V krátkém čase stihly děti nacvičit i zajímavé přestavení s použitím zadní projekce, které předvedly dětem, které stavěly akvárium. Fotografové si na oplátku potom se zájmem prohlédli nové akvárium.

Asi ve 23:45 jsme se sešli všichni v prvním patře k super důležité akci, kterou je každoročně společné fotografování. Letos bylo trochu výjimečně díky netradičnímu dárku na památku na Noc  s Andersenem 2014. Rozhodli jsme se, že koupíme v Nadaci Charty 77 jejich červené klaunské nosy a uděláme tak radost našim dětem a zároveň podpoříme Nadaci Charty 77, s jejímiž projekty Konto Bariéry a Senzační Senioři dlouhodobě spolupracujeme. Pan fotograf měl nelehkou úlohu, protože dát do klidové polohy partičku rozesmátých klaunů nebylo vůbec jednoduché. Že se mu to nakonec podařilo, dokládá zdařilá fotka, kterou si můžete s dalšími prohlédnout v naší galerii na Rajčeti – http://knihovnakraliky.rajce.idnes.cz/Noc_s_Andersenem_2014/

TAK TAKOVÁ BYLA NAŠE NOC S ANDERSENEM 2014!

DĚTEM I NÁM SE LÍBILA A TO JE NEJVĚTŠÍ ODMĚNA PRO NÁS VŠECHNY, kteří jsme se různým způsobem na Noci s Andersenem podíleli: knihovnice Radka Strnadová a Jarmila Venzarová, dobrovolníci Miroslav Beran, Tereza Coufalová, Martina Hásová, Blanka Jandová, Ludmila Jehličková a Michal Kos.

A zapomenout nemůžeme ani na naše sponzory, kteří nás podpořili – MUDr. Marie a Jan Špičkovi, Lékárna U Černého orla Králíky – Mgr. Obrová, MUDr. Eva Rýcová a firma Limeko Jeníkovi.

Zaznamenala Ivana Marečková